joi, 21 aprilie 2011

Rasul..tot ce vreti sa stiti despre el:

In primul rand Râşii sau lincşii este un grup al celor patru specii de feline sălbătice de mărime medie. Toate sunt considerate să facă parte din genul Lynx, dar unele autorităţi le clasifică să facă parte din genul Felis, cărui îi aparţine pisică sălbatică şi pisică de casă. Caracalul, numit uneori râsul african sau râsul persian este considerat facând parte din genul Felis
Din toate patru specii de lincşi, doar râsul iberic (L. pardinus) a fost evaluat la lista roşie a IUCN că specia ameninţată critic. Celelalte, în ciuda faptului că au fost vânate în mod necontrolat în secolele XIX şi XX rămân să fiu afară de pericol de dispariţie la nivelul mondial, fiind totuşi ameninţate în unele ţări.
Cuvântul râs îşi are origine slavă, cuvinte înrudite se pot găsi spre exemplu în cehă (rys), poloneză (ryś) şi rusă (рысь / rysi). Dicţionarul Etimologic Român, opunându-se părerii populare, nu prezintă nicio legătură între acest cuvânt şi verbul a râde. Pe cealaltă parte, cuvântul linx este un împrumut mai recent din franceză, care mai are origine în limba latină şi este derivat de denumirea ştiinţifică lynx.

Râs • Linx
Râsul carpatin (lynx lynx)
Râsul carpatin (lynx lynx)
Râsul canadian (lynx canadensis)
Râsul canadian (lynx canadensis)
Linxul iberic(Lynx pardinus)
Linxul rosu(Lynx rufus).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu